Proiectare

Proiectarea pieselor rotoformate se execută în programe 3D și constă în desenarea produselor în spațiul virtual, asamblarea virtuală și executarea desenelor de planșă. Soft-urile de proiectare folosite sunt: Autodesk Inventor și Autocad.

După finisarea design-ului se analizează și se verifică elementul finit (F.E.A). Prin analiza F.E.A putem simula forțele presiunii apărute în timpul încărcării.

Etapele de proiectare sunt următoarele:

 • Comanda pentru proiectarea unei piese luând în considerare particularitățile proiectului si cerintele clientului
 • Ședință cu participarea tuturor părților implicate
 • Verificarea cerințelor standardelor române și/sau internaționale
 • Proiectare, prototipare, analiza element finit
 • Ședință de verificare/îmbunatațire/reproiectare
 • Acceptarea proiectului
 • Executare

Vom prezenta un proiect de la A la Z, prin care se pot urmări pașii și dezvoltarea unui nou produs.

Cuvă de retenție

Una dintre politicile prioritare ale managementului Triplast este mărirea și dezvoltarea gamei de produse. Proiectul de față reprezintă realizarea unei cuve de retenție. În general cuva de retenție este un recipient pentru depozitarea și transportarea lichidelor, lichidelor periculoase, agenți chimici agresivi păstrați în butoaie standardizate de 220 de litri.

Pe baza unor criterii comerciale, de marketing și cerințe legislative s-a decis dezvoltarea unui produs nou. Pe aceste considerente, într-una din ședințele de dezvoltare, s-a ales ca produs nou cuva de retenție, primul pas fiind cercetarea pieței. A urmat implicarea departamentului de proiectare și s-au stabilit principiile și caracteristiciile noului produs.

Urmează proiectarea cuvei dupa criteriile stabilite:

 • Volumul lichidului captat să fie de minim 220 de litri
 • Partea superioară să asigure compatibilitatea cu un europalet standard (1200 x 800) sau cu o grilă cu aceleași dimensiuni
 • Marginea interioară a cuvei să conțină canale de scurgere
 • Partea inferioară să aiba două locașe pentru manipulare cu stivuitor/ transpalet
 • Produsele să poată fi îmbinate unul în altul pentru economisirea spațiului de depozitare/transport.

Foto cu varianta nr.1 proiectată cu ajutorul softului 3D.

După executarea modelului 3D s-a organizat o nouă ședință în cadrul căreia s-au stabilit îmbunătățirile ce trebuie aduse ținând cont de funcționalitatea produsului și mediul în care este folosit. A urmat remodelarea produsului (de exemplu cele două reazeme conice din mijloc pot avea probleme structurale din cauza dimensiunilor, depunera de material putând fi problematică în astfel de zone).

După executarea modificărilor discutate și acceptate am prezentat noul model 3D.

Produsul a fost verficat cu modulul Stress Analysis Inventor. Ideea era să verificăm deformarea, flambarea cuvei sub sarcina unui europalet standard pe care sunt depozitate două butoaie de 220 de litri. Rezultatul a fost  satisfăcător pentru mai multe variante de grosimi de perete. Înainte de producerea matriței am executat un prototip cu imprimare 3D, tehnologie folosită pentru prototipare și pentru machete la scară a produselor. S-a folosit imprimanta 3D, Dremel 3D45 prin fused filament fabrication folosind materialele PLA și ABS.

Matriță cuvă de retenție

Cuvă de retenție inițială

Cuvă de retenție după modificare

Matrița a fost finalizată în anul 2020 în ianuarie și transportată la firma noastră, pentru primele teste. La recepția matriței au fost efectuate măsurători gabaritice și inspecția vizuală a matriței. După confirmarea ca matriță  corespunzătoare din punct de vedere dimensional și tehnic pentru execuție au urmat testele de producție. Au fost efectuate teste cu diferite materiale și grosimi de perete. Decizia finală a fost luată dupa efectuarea unor teste de încărcare. Produsul trimis spre execuție în serie a fost mai întâi trimis către INCD Urban pentru a emite certificatul de calitate. Rezultatele testelor sunt inserate de mai jos.

Matriță cuvă de retenție în softul de proiectare

Nu ai niciun produs în coș.

X
This site is registered on wpml.org as a development site.